Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVAŽNIJI OBROK

Pahuljice su pune šećera, ne dajte ih djeci često

žitarice
Boris Ščitar/Večernji list
10.03.2013.
u 23:20

Čitajte tablice: Sve s više od 15 grama šećera na 100 grama - previše je

Slatke i zanimljivih oblika, žitarice su često djeci omiljen doručak, a roditeljima prikladan izbor u jutarnjoj žurbi. Međutim, test na 26 vrsta žitarica za djecu, koji je provela slovenska potrošačka udruga Zveza potrošnikov Slovenije, pokazala je da je riječ o obroku koji se prije može svrstati među deserte, nego među žitarice.

- Većina testiranih proizvoda pokazala je vrlo loše rezultate kad je riječ o sadržanom šećeru - upozorila je slovenska prehrambena stručnjakinja ZPS-a, dr. Tanja Pajk Žontar. Većina, odnosno 21 proizvod sadrži puno šećera (više od 15 g/100 g), a među njima 13 ih dvostruko premašuje preporučene vrijednosti: “Knusperone Honey Wheat”, “Kellogg’s Smacks”, “Kellogg’s Frosties”, “Lino Crunch”, “Ben Quik

Choco Pops”, “Goody Fun Zoo Choco Shells”, “Nestlé Cookie Crisp”,“Kellogg’s Choco Krispies”, “Nestlé Cini Minis”, “Spar Nougat Bites”,

“Spar Zimt Zauber”, “Crownfield Fruit Rings”, “Nestlé Nesquik”.To nipošto nisu primjerena za svakodnevni obrok, upozorava dr. Pajk Žontar, pa valja poštovati preporučene porcije, što proizvođači obično navode na proizvodu, i to je uglavnom 30 grama.

Žitarice su, nadalje objašnjavaju u slovenskoj potrošačkoj udruzi, izvor vlakana, koje povoljno utječu na probavu, a s obzirom da djeca obično jedu premalo svježeg voča i povrća, preporuča se uzeti proizvode koji ih imaju više.Cijena proizvoda nije jamstvo da je zdraviji, pa slovenska stručnjakinja preporuča prije kupnje provjeriti prehrambenu tablicu koja je, što je pohvalno, ispisana na većini žitnih pahuljica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije